These Memories Won’t Last av Stuart Campbell

Personlig foretrekker jeg serier i papirform, fremfor å lese de på skjerm. På samme måte som jeg foretrekker en papirbok fremfor en e-bok. Og det er godt mulig dette er samleren i meg som har problemer med å virkelig gå inn for noe som ikke kan puttes i en fysisk hylle eller eske. Det vil ikke si at jeg ikke leser serier på internett, men ingenting fast. Men noen ganger snubler man over en godbit, som These Memories Won’t Last, skrevet og tegnet av den australske illustratøren og designeren Stuart Campbell, eller Sutu som han kaller seg.

These Memories Won't Last av Stuart Campbell

These Memories Won’t Last av Stuart Campbell

De fleste serier på nett (kun basert på inntrykk, ingen faktiske tall), bruker internett kun som en publiseringsplattform, et mye billigere og langtrekkende alternativ til det trykte heftet. I tillegg gir det serieskaperne mulighet til å pleie leserne mer direkte. Noen kombinerer tegning med tekst, gjerne i grenseland mellom serie og blogg. Og noen velger å bruke virkemidler som animasjon i seriene. Og det er der Sutu befinner seg.

These Memories Won’t Last er historien om Sutu sin bestefar, som sakte men sikkert sklir inn i demensens tåkete slør. Og historien tar for seg forholdet mellom de to, iblandet historier bestefaren likte å fortelle fra oppveksten. Historien er ikke lang, men du rekker fint å bli sentimental på tiden den tar.

En rute fra These Memories Won't Last av Stuart Campbell

En rute fra These Memories Won’t Last av Stuart Campbell

Campbell samarbeidet med lyddesigneren Lhasa Mencur og programmereren Vitaliy Shirokiy om prosjektet. Så i tillegg til bildene, har du også et lydbilde som forandrer seg etterhvert som historien går fremover. These Memories Won’t Last blir presentert ved hjelp av html5 (og fungerer neppe i en utdatert nettleser), og alt lastes ferdig før du begynner, slik at du ikke må vente midt i historien. Du skroller deg fremover i historien mens du følger en rød tråd. Bildene du skroller deg forbi, blir borte når du skroller deg bakover, på samme måte som minnene til bestefaren. Og hele tiden ligger det en tynn tåke over det hele.

Jeg synes kombinasjonen mellom bilder, musikk, og effekter fungerte veldig godt i denne historien. I en lengre historie tror jeg det lett kunne blitt slitsomt, men her er tema og omfang så presist presentert, at det er en perfekt match. Og det er kult at de har lagd noe unikt på internett, som du ikke bare kunne trykke i et album.

These Memories Won’t Last kan leses på http://memories.sutueatsflies.com.

Faktaboks