Kategori: Nye norske utgivelser

Nye tegneserieutgivelser i Norge.

Optipess

Kristian Nygård har publisert Optipess på nettet siden desember 2008. Han har nesten 130.000 følgere på Instagram og nesten 90 bak seg på Patreon. Og med gjesteopptredener i blant annet Kollektivet og Nemi i baklomma, har serien nå fått sin egen bokutgivelse på Gyldendal.

Forsiden til boken Optipess

Og jeg har nettopp skjønt at det er Optipess og ikke Optipress. For jeg er en idiot.

Den nye boken er en samling med Optipess-høydare samlet på litt under 100 sider, som jo er litt stusselig for en serie som har holdt det gående så lenge. Men det er en ypperlig bok for deg som vil humre litt i små doser når man ikke kommer på Instagram. Så en perfekt bok til deg som ikke har internett på do.

Desibelles – Gjort det sjøl

Forside av Desibelles: Gjort det sjøl
Desibelles: Gjort det sjøl

Desibelles er nå inne i sin andre periode i Duellen i Aftenposten, etter å ha slått ut Lille Berlin i sin første kamp. Og er ikke to striper i uken nok for deg, kan du nå lese om pønk, kollektivliv og rosablogging i albumet Gjort det sjøl. Desibelles-skaperen Arne Bye har utgitt albumet selv. Selvgjort er som sagt velgjort.

Desibelles, for de som ikke vet, handler om pønkerne Gina og Elise Sophie som får rosabloggeren Monika som nytt medlem av kollektivet sitt. Og siden Monika både kan spille gitar og synge, blir hun straks et nytt medlem av bandet deres. Til stor glede for naboene i etasjene under.

Albumet kan bestilles i Desibelles sin nettbutikk.

Synergi 1 – 3

Antologiserien Synergi ble startet opp tidligere i år, og har så langt kommet med tre nummer. Ingrid Bomann-Larsen, Aurora Hegre og Kepo Gievær Sundøy vært med i hver utgave. I tillegg har også Emil Johnson Ellefsen, Mimosa Rosati og Hege M. Haugen bidratt i ett eller flere nummer.

Utgavene er som følger:

Synergi 01 – Science Fiction (mars 2019)

Forsiden til Synergi nummer 1, mars 2019.
Synergi nummer 1, Science fiction.

Leif forklarer: Science fiction & økologi, av Ingrid Bomann-Larsen. Sort/hvitt, to sider. En serie som opprinnelig skulle vært trykket i Gateavisa i 2014.

ctrlZ, av Aurora Hegre. Farger, ni sider.

Intligent liv, av Kepo Giæver Sundøy. Sort/hvitt, 20 sider.

Uten tittel, av Emil Johnson Ellefsen. Sort/hvitt, to sider.

Synergi 02 – Troll (juni 2019)

Forsiden til Synergi, nummer to 2019.
Synergi nummer 2, Troll

Hipster-Halvors hobby, av Ingrid Bomann-Larsen. Sort/hvitt, én side.

Troll i ord, av Aurora Hegre. Litt farger, 24 sider.

3 troll i hagen, av Mimosa Rosati. Litt farger, fire sider.

Dommersvin, av Kepo Giæver Sundøy. Sort/hvitt, seksten sider.

Synergi 03 – Hår(or) (oktober 2019)

Forsiden til Synergi, nummer 3 2019

Leif forklarer: Hår(or), av Ingrid Bomann-Larsen. Sort/hvitt, to sider.

Måneskinnssonaten, av Hege M. Haugan. Farger, ti sider.

Uten tittel, av Emil Johnson Ellefsen. Sort/hvitt, to sider.

Uten tittel, av Kepo Gievær Sundøy. Farger, atten sider.

Hulder, av Aurora Hegre. Sort/hvitt, tre sider.

Alle numrene kan fortsatt kjøpes hos de flotte folkene hos Tronsmo.

Det lovede land

Lucky Luke har passert 70, både i år og i norske albumutgaver. Det lovede land er faktisk den 117. historien om den gulskjortede cowboyen, siden han første gang red ut i en tegneserierute i 1946. Etter at Morris gikk bort i 2001, har Achdé tegnet albumene, og dette er hans syvende fulle Lucky Luke-album. Manuset står Jul (Julien Berjeaut) bak, og det er hans første.

Lucky Luke - Det lovede land

Lucky Luke – Det lovede land

I albumet sier Luke ja til å frakte familien til sin venn «Unlucky» Jack, også kjent som den uheldigste cowboyen vest for Pesos, fra St. Lois i Missouri til Chelm City i Montana. Familien er askenasiske jøder og har kommet fra Polen for å slå seg ned i USA. Og i løpet av turen og albumet, blir vår ensomme cowboy utsatt for den ene kulturkollisjonen etter den andre. Samtidig som de har to banditter i hælene, som tror at familien frakter verdisaker.

Kvaliteten på Lucky Luke-albumene var en periode en (litt vel) spennende berg og dal-bane. Men her er vi inne på rett spor. Et fornøyelig besøk i det ville vesten der alt er som det skal være. Historien minner om andre fisk ut av vannet-historier, som Storfyrsten.

Siden denne bloggen skriver mye tregere enn sin egen skygge, har albumet for lengst vinket farvel til bladhyllene, men kan bestilles hos f.eks serie.no, eller tronsmo.no.

Italia rundt på tvers

Italia rundt på tvers, eller Astérix et la Transitalique, er det 37. albumet om Asterix. Som de to foregående, er dette skrevet av Jean-Yves Ferri og tegnet av Didier Conrad, etter at de overtok stafettbautaen fra Albert Uderzo.

Asterix - Italia rundt på tvers

Asterix – Italia rundt på tvers

For å bevise for det romerske senatet at de romerske veiene ikke er i en så dårlig stand som alle skal ha det til, panikkarrangerer den romerske senatoren Bifidus et stridsvognløp gjennom hele landet. Løpet skal være åpent for alle folkeslag i den hittill kjente verden. Når Cæsar får høre dette, krever han selvfølgelig at en romer skal vinne. Men to gallere med en nyinnkjøpt racervogn har andre planer for utfallet.

Historien tar form som en klassisk «Asterix på tur»-historie, der våre gallere treffer på andre nasjonaliteter, i en karikert utgave. Jeg vil si at albumet er en blanding av Gallia rundt (naturligvis) fra 1963 og I keiserens klær (1966), ispedd en god dose Verdens sprøeste bilrace.

Jeg synes at Ferri og Conrad forvalter Asterix-arven godt, innenfor de rammene de må jobbe. Og de viser at man fortsatt kan komme opp med nye idéer i et noe begrenset univers. Historien er enkel å følge og den fortelles effektivt, kanskje litt for effektivt til tider der vi raser gjennom Italia. Og så er kanskje ikke bi-figurene alltid særlig mer enn karikaturer. Men jeg likte albumet alt i alt, god historie og gode tegninger. Og jeg ser som alltid frem til neste.

Det jeg kanskje ikke alltid er like begeistret for i de senere albumene, og som også er en greie i Lucky Luke, er trangen til å dytte inn kjente personer på forskjellige steder i historien. Rett og slett for de du kan se at de skal forestille noen, siden tegnestilen er annerledes enn de andre figurene, men jeg aner gjerne ikke hvem det skal forestille. Som får meg til å tenke at jeg går glipp av et poeng. Jeg kan skjønne Alain Proust som vognrytter, Silvio Berlusconi som en slesk fiskesausprodusent og Luciano Pavarotti som syngende startsignal, men Bud Spencer og Robert Benigni som reportere?

Albumet er for lengst borte fra bladhyllene, der det var merket som julehefte (makan…), men er fortsatt mulig å bestille på serie.no, tronsmo.no, eller outland.no. Andre butikker er også tilgjengelig.

Superman: Earth One

Superman: Earth One er første blad ut i Egmont sin serie med Earth One-historier. Earth One er en reboot-serie fra DC som begynte i 2010. I serien kaster de all gammel kontinuitet til side, og lar sine mest berømte helter bli til på nytt i en moderne og mer «realistisk» verden. Og førstehelt ut er gode, gamle Supermann.

Superman: Earth One

Superman: Earth One

DC har foreløpig utgitt tre Supermann-album. To (med et tredje planlagt) album med Batman. To med Teen Titans. Og ett med Wonder Woman. Det er også planlagt historien med The Flash og Aquaman senere i år. Egmont utgir Wonder Woman 15. mai (i god tid før Wonder Woman-filmen har premiere 16. juni), og det første Batman-bladet 10. juli.

Må innrømme at jeg selv ikke har helt oversikt over tidslinjene hverken hos DC eller Marvel om dagen, men hvis du vil fordype deg litt, kan du få en oversikt over tidslinjene på alltimelines.com.

Som tegneseriejunkie er det få ting som gleder meg mer enn å finne en tegneserie jeg ikke visste skulle komme, i hyllene til til min lokale bladgauker. Og Superman: Earth One er et eksempel på dette. Så bladet hadde mange plusser i margen allered før jeg begynte å lese det.

I Superman: Earth One møter vi Clark Kent som prøver å finne ut hva han vil med livet. Han flytter fra Smallville til Metropolis, der han prøver seg i flere yrker. Men selv med flere lukrative tilbud i lomma, vil han helst blir journalist i den slitne avisen Daily Planet. Han banker en og annen raner, men det er først når Jorden blir invadert av en gruppe utenomjordiske, ledet av Tyrell, at han må velge om han vil bli Supermann.

Historien og temaene ligger nært filmen Man of Steel, der Supermann blir tvunget frem av en invasjonsstyrke som er på jakt etter han. Men har egentlig ingen tilknytning annet enn et par like ideer.

Men apropos Man of Steel, så synes jeg Superman: Year One har noen av de samme problemene filmen hadde. Den har mange bra ideer, men klarer ikke å få selve figuren Supermann i havn. Han begynner som en litt vel humørsyk tenåring. Og når han blir Supermann, er han ikke Supermann nok.

Motstanderen Tyrell er relativt fort glemt. Og jeg må innrømme at jeg ikke likte at de endret hvorfor planeten Krypton gikk under. Jeg synes historien kunne klart seg uten hevn-elementet. Men det bygges opp til at en annen stor, stygg skal komme på et senere tidspunkt.

Og så ble jeg ikke helt solgt av tegningene til Davis. Det er en del driv i actionsekvensene, men jeg synes ikke han får til personentegningene godt nok.

Men til tross for at jeg har enkelte reservasjoner, er det veldig gøy å lese Supermann igjen. Og det er spennende å begynne helt på nytt med en så ikonisk figur, og det blir spennende å se hvordan dette utvikler seg.

Reklame for Earth One-utgivelser fra Egmont

Reklame for Earth One-utgivelser fra Egmont

Som nevnt er jeg litt ute av de forskjellige tidslinjene, så jeg setter pris på en mulighet til å komme inn på et spor. Som denne utgaven gir meg. Og veldig spennende med superhelter tilbake i bladhyllene. Håper denne selger godt, slik at det blir mer.

Asterix og hans tapre gallere – Asterix – samlede verk, album 1

Asterix og hans tapre gallere er det første Asterix-albumet, og er naturlig nok album og bok nummer 1 i Asterix samlede verk. Dette er en ny serie fra Egmont i 2017, og er ikke det samme som serien med samme navn som kom ut mellom 2001 og 2004 (med en siste bok i 2007).

Asterix - samlede verk, album 1: Asterix og hans tapre gallere

Asterix – samlede verk, album 1: Asterix og hans tapre gallere

Det ser ut som Asterix og hans tapre gallere kommer i to utgaver. Jeg plukket opp softcover-utgaven fra Narvesen. Denne er litt høyere enn Tempo-bøkene til Egmont, eller i samme stil. Men serien kommer også i harcover, som det er reklame for inne i albumet. Abonnerer du, får du første bok til 99,- (bokhandlerprisen er 219,-), og så to og to bøker til 379,-. Dette kan etter hvert gjøres på univers.no.

Sammen med selve historien, kommer albumet med 18 sider tilleggsstoff. Dette er noe alle albumene skal inneholde. Til forskjell fra forrige serie som bare inneholdt fire sider med tilleggsstoff til det første albumet. De oversatte artiklene tar for seg hvordan serien ble til, om historien, og om Asterix. Det er også manus-sider, skisser, og hvordan serien så ut i Pilote.

*Latin for heia meg!

Sammenlignet med den første boken i den forrige serien, er det gjort noen oppgraderinger. Det er fortsatt Else Michelet  sin oversettelse som blir brukt, men nå er ikke teksten lenger håndtekstet. I tillegg er fargene endret noe, og er i mange tilfeller klarere. Og noen romerske telt har byttet farge.

Det er ikke så mye å si om selve historien, den er jo godt nok kjent som den er. Det er første historie, så det er mange av de kjente Asterix-elementene som ikke er helt på plass ennå. Hovedpersonene er Asterix og Miraculix, men Obelix er med, om enn noe mer i bakgrunnen. Og Trubadurix får faktisk både lov til å spille opp til dans, og være med i festmåltidet som avslutter historien. Og så er tegningene «skarpere» enn i de påfølgende historiene.

Ett villsvin til her, takk!

19. oktober kommer et nytt Asterix-album, skrevet av Jean-Yves Ferri og tegnet av Didier Conrad. Dette heter Astérix et la Transitalique, som oversetter til noe sånt som Asterix gjennom Italia. Dette er deres tredje album etter at de tok over etter Albert Uderzo, og skal vise at Italia er med enn bare Roma. Så frem til det kommer, kan man nyte de gamle klassikerne. Hvis man ikke har en bunke gamle album liggende, eller en av de forrige seriene i hylla. Og så er det alltid lov å håpe at serien finner veien til noen lesere som ikke har noe forhold til Asterix fra før.

Reklame for Astérix et la Transitalique

Reklame for Astérix et la Transitalique

Star Wars VIII – Prinsesse Leia

I den åttende utgaven av Egmont sin Star Wars-serie, samles alle bladene i miniserien om Prinsesse Leia. Tilsammen fem nummer. Vi får også med en historie fra Star Wars Annual # 1. Fra før har alle bladene vært fra de to titlene Star Wars og Darth Vader.

Star Wars VIII - Prinsesse Leia

Star Wars VIII – Prinsesse Leia

Rent tidslinjemessig foregår disse historiene før historiene i de to andre seriene. Men de ble opprinnelig utgitt rett etter at Marvel hadde begynt å publisere Darth Vader-serien.

De to første utgavene i serien, som inneholder Star Wars 1-6 og Darth Vader 1-6, har historier som går inn i hverandre. Som gjorde lesingen litt klønete siden de ikke kom  ut samtidig. Men det har ikke vært et problem i de senere utgavene. I den femte boken kombineres f.eks. nummer fra Star Wars og Darth Vader for å få en komplett historie.

Noen unntak har det selvfølgelig vært. I dette bladet får vi endelig vite hvem Eneb Ray er, som var den store avsløringen i Star Wars VI – Opprør i rommet. Han er hovedpersonen i den siste historien i bladet, Spionen, hentet fra Star Wars Annual # 1.

Men for de som vil vite når ting foregår, så får dere her er en tidslinje med historiene som har kommet ut så langt i Norge:

  1. Star Wars # 15: From the Journals of Ben Kenobi -> Star Wars VI – Opprør i rommet
  2. Star Wars # 20: From the Journals of Ben Kenobi -> Star Wars VI – Opprør i rommet
  3. Star Wars IV – Et nytt håp
  4. Prinsesse Leia, Part I -> Star Wars VIII – Prinsesse Leia
  5. Prinsesse Leia, Part II -> Star Wars VIII – Prinsesse Leia
  6. Prinsesse Leia, Part III ->Star Wars VIII – Prinsesse Leia
  7. Prinsesse Leia, Part IV -> Star Wars VIII – Prinsesse Leia
  8. Prinsesse Leia, Part V -> Star Wars VIII – Prinsesse Leia
  9. Star Wars # 1: Skywalker Strikes -> Star Wars I – Skywalker slår til
  10. Star Wars # 2: Skywalker Strikes, Part II -> Star Wars I – Skywalker slår til
  11. Star Wars # 3: Skywalker Strikes, Part III -> Star Wars I – Skywalker slår til
  12. Darth Vader # 1: Vader -> Star Wars II – Darth Vader
  13. Star Wars # 4: Skywalker Strikes, Part IV -> Star Wars I – Skywalker slår til
  14. Darth Vader # 2: Vader, Part II -> Star Wars II – Darth Vader
  15. Darth Vader # 3: Vader, Part III -> Star Wars II – Darth Vader
  16. Darth Vader # 4: Vader, Part IV -> Star Wars II – Darth Vader
  17. Star Wars # 5: Skywalker Strikes, Part V -> Star Wars I – Skywalker slår til
  18. Darth Vader # 5: Vader, Part V -> Star Wars II – Darth Vader
  19. Star Wars # 6: Skywalker Strikes, Part VI -> Star Wars I – Skywalker slår til
  20. Darth Vader # 6: Vader, Part VI -> Star Wars II – Darth Vader
  21. Star Wars # 7: From the Journals of Old Ben Kenobi. «The Last of His Breed» -> Star Wars III – Skywalker slår til: Del 2
  22. Star Wars # 8: Showdown on the Smuggler’s Moon, Part I -> Star Wars III – Skywalker slår til: Del 2
  23. Star Wars # 9: Showdown on the Smuggler’s Moon, Part II -> Star Wars III – Skywalker slår til: Del 2
  24. Star Wars # 10: Showdown on the Smuggler’s Moon, Part III -> Star Wars III – Skywalker slår til: Del 2
  25. Star Wars # 11: Showdown on the Smuggler’s Moon, Part IV -> Star Wars III – Skywalker slår til: Del 2
  26. Star Wars # 12: Showdown on the Smuggler’s Moon, Part V -> Star Wars III – Skywalker slår til: Del 2
  27. Darth Vader # 7: Shadows ans Secrets, Part I -> Star Wars IV – Dart Vader: Del 2
  28. Darth Vader # 8: Shadows ans Secrets, Part II -> Star Wars IV – Dart Vader: Del 2
  29. Darth Vader # 9: Shadows ans Secrets, Part III -> Star Wars IV – Dart Vader: Del 2
  30. Darth Vader # 10: Shadows ans Secrets, Part IV -> Star Wars IV – Dart Vader: Del 2
  31. Darth Vader # 11: Shadows ans Secrets, Part V -> Star Wars IV – Dart Vader: Del 2
  32. Darth Vader # 12: Shadows ans Secrets, Part VI -> Star Wars IV – Dart Vader: Del 2
  33. Star Wars Annual # 1 -> Star Wars VIII – Prinsesse Leia
  34. Darth Vader Annual # 1 -> Star Wars VII – Krigen i dypet
  35. Vader Down, Part I -> Star Wars V: Oppgjørets time
  36. Dart Vader # 13: Vader Down, Part II -> Star Wars V – Oppgjørets time
  37. Star Wars # 13: Vader Down, Part III -> Star Wars V – Oppgjørets time
  38. Dart Vader # 14: Vader Down, Part IV -> Star Wars V – Oppgjørets time
  39. Star Wars # 14: Vader Down, Part V -> Star Wars V – Oppgjørets time
  40. Dart Vader # 15: Vader Down, Part VI -> Star Wars V – Oppgjørets time
  41. Star Wars # 16: Rebel Jail, Part I -> Star Wars VI – Opprør i rommet
  42. Star Wars # 17: Rebel Jail, Part II -> Star Wars VI – Opprør i rommet
  43. Star Wars # 18: Rebel Jail, Part III -> Star Wars VI – Opprør i rommet
  44. Star Wars # 19: Rebel Jail, Part IV -> Star Wars VI – Opprør i rommet
  45. Darth Vader # 16: The Shu-Torun War, Part I – Star Wars VII – Krigen i dypet
  46. Darth Vader # 17: The Shu-Torun War, Part II – Star Wars VII – Krigen i dypet
  47. Darth Vader # 18: The Shu-Torun War, Part III – Star Wars VII – Krigen i dypet
  48. Darth Vader # 19: The Shu-Torun War, Part IV – Star Wars VII – Krigen i dypet

Darth Vader-serien ble avsluttet etter 25 nummer, så det er en bok igjen der. Men han kommer visstnok tilbake i en serie der handlingen er lagt etter film 3. Star Wars fortsetter og har kommet med to historier etter Rebel Jail. I tillegg har det kommet miniserier om Doctor Aphra (introdusert i Darth Vader), Lando Calrissian, Han Solo, og Poe Dameron. Samt en serie med navn Shattered Empire. Håper selvfølgelig at disse også kommer på norsk.

Ut med det, flygutt.

Prinsesse Leia begynner handlingen i det våre helter fra Et nytt håp får medaljene sine etter å sprengt Dødsstjernen på slutten av filmen. Leia har nå verken et senat å være senator i, eller en planet å være prinsesse over. Hun vil hjelpe til i opprørskampen, men siden Imperiet har satt en kjempedusør på henne, vil general Dodonna at hun holder seg se på opprørsbasen og sørger. Samtidig jakter Imperiet på andre fra Alderaan, for å straffe de for det Leia har gjort. Sammen med piloten Evaan, også fra Alderaan, bestemmer hun seg for å trosse generalen, og samle de gjenværende alderaanerne før Imperiet får tak i de.

Historien prøver å fortelle hvordan Leia gikk fra «isprinsesse» til en samlende figur for restene av Alderaan og opprørerne. Den inneholder også en slesk fyrste, en leder som er litt vel glad i rene raselinjer, og søskensvik. Så alt du forventer av en stjerneopera.

Og et gledelig gjensyn med Nien Nunb, Lando Calrissian sin co-pilot i Millennium Falcon fra Jediridderen vender tilbake. Som viser at han vet ett og annet om å fly romskip og man lurer Imperiet.

Gøy, gøy.

Jeg var naiv.

Historien om Eneb Ray som avslutter bladet passer ikke så godt sammen med Leia-miniserien. Det er ikke nødvendigvis en dårlig historie, men den demper litt godfølelsen. Litt for alvorlig og mørk i forhold til resten av bladet.

De syv foregående bøkene har alle blitt avsluttet med reklame for når neste bok kommer ut. Det gjør ikke denne. Som jeg håper ikke betyr at dette var siste nummer. For, som en gammel Star Wars-nerd, jeg synes disse utgave er veldig gøyale å lese.

Mannen som skjøt Lucky Luke

Endelig har Mannen som skjøt Lucky Luke (L’Homme qui tua Lucky Luke) kommet ut på norsk. Tegneseriealbumet ble utgitt på fransk 1. april 2016, og var en del av feiringen av 70-årsjubileet til Lucky Luke. Albumet er skrevet og tegnet av Matthieu Bonhomme, som et spesialalbum. Den vanlige serien tegnes fortsatt av Achdé. Som forøvrig kom med et nytt album i november i 2016, med tittelen La Terre promise (Det lovede land).

Mannen som skjøt Lucky Luke

Mannen som skjøt Lucky Luke

Tidsmessig befinner historien seg mellom Daisy Town (1983, norsk album nummer 43) og Langfinger (1983, norsk album nummer 45). I løpet av historien får vi vite hvorfor Lucky Luke kuttet ut sin vante sigarett. Etter Daisy Town ble sigaretten byttet ut med et halmstrå.

Ha ha! Jeg har drept en legende!

Historien begynner dramatisk nok. Første side av historien viser oss Lucky Luke liggende med fjeset ned i søla, mens noen roper i bakgrunnen at de har skutt han. Og så hopper vi tilbake noen dager. Til da Lucky Luke rir inn i et regntungt (og tobakkstomt) Froggy Town. Han kommer raskt på kant med Bone-brødrene som tydeligvis er loven i byen. Og går med på å etterforske et ran på diligencen, etter bønn fra borgerrådet i byen. Som skal være utført av en mystisk indianer. Men er det så enkelt? Og hvor mye makt har Bone-brødrene?

Lucky Luke ligger skutt på side en av Mannen som skjøt Lucky Luke

Lucky Luke ligger skutt på side en av Mannen som skjøt Lucky Luke

Lucky Luke får selskap av Doc Wednesday, sterkt inspirert av Doc Holliday. Og i løpet av historien kommer også Laura Legs, fra Storfyrsten (1973, norsk album 8), til byen for å gifte seg.

Lucky Luke og Doc Wednesday møter Laura Legs på vei til Froggy City

Lucky Luke og Doc Wednesday møter Laura Legs på vei til Froggy City

Den skjorta di er heslig! Gult er for feiginger!

I følge Wikipedia er Le terre promise historie nummer 117 om Lucky Luke. Og han er som sagt blitt 70 år. Og vi kan vel si at ikke alt som har kommet ut de siste tiårene av album har vært like bra. Så da er det veldig gøy at dette albumet er så godt. Det er ganske annerledes i form enn et typisk Lucky Luke-album. Mye mer realistisk, men ikke «realistisk-realistisk». Nok til at skurkene får en ikke-humoristisk grunn til å oppføre seg slik de gjør. Og nok til å skape litt spenning i historien, slik at man ikke er helt sikker på utfallet.

Mannen som skjøt Lucky Luke er ikke perfekt, og grunnhistorien er forsåvidt ikke så veldig original. Elementer av den er brukt i andre Lucky Luke-historier. Men jeg synes det viser at det fortsatt er liv laget for den 70-årige cowboyen. Det er noen referanser til andre historier, både innenfor Lucky Luke-universet og andre western-historier. Men på langt nær så mange man kunne frykte i et jubileums-album.

Og det gir meg lyst til å blåse støv av de gamle albumene. Og når en tegneserie gir meg lyst til å lese mer, regner jeg det som en god tegneserie.

Nei… for du er en stakkars, ensom cowboy…

Albumet har blitt belønnet med prisen for beste album under Prix Saint-Michel i 2016, samt publikumsprisen under tegneseriefestivalen i Angouleme.

Etter suksessen til dette albumet i hjemlandet, har det også kommet et spesialalbum om Jolly Jumper: Jolly Jumper ne répond plus. Venter ikke i like åndeløs spenning på det.

Morris from Bevere

På kirkegården i Froggy City finner vi graven til Morris fra Bevere. Morris sitt virkelige navn var Maurice de Bevere. Graven i bakgrunnen med teksten «Here lies Charly Hutter (navnet synes bedre på en annen tegning). Four slugs from a 44. No less. No more.» er en referanse til en grav som vises i filmen Tombstone (1993).

Kid Lucky 2011 – 2015

Alle fransk/belgiske tegneserier med respekt for seg selv må ha en serieavlegger med historier fra hovedpersonens barndom. Også Lucky Luke. I Kid Lucky 2011 – 2015 har Forlaget Zoom og Outland samlet de tre albumene Jeg vil bli cowboy (L’apprenti Cowboy, 2011), Farlig lasso (Lasso périlleux, 2013), og Totempælen (Statue Squaw, 2015), alle tegnet av Achdé. Achdé har tegnet Lucky Luke siden 2003, og tegner nå Lucky Luke og Kid Lucky annethvert år.

Kid Lucky 2011 - 2015

Kid Lucky 2011 – 2015

Dette albumet er merket med Historier med Kid Lucky etter Morris, og er ikke en fortsettelse av de to foregående Kid Lucky-albumene, Kid Lucky og Oklahoma Jim, fra henholdsvis 1995 og 1997. Disse ble skrevet av Jean Léturgie (som også skrev Lucky Luke og Rattata) og tegnet av Yann le Pennetier og Didier Conrad under pseudonymet Pearce. Denne serien strandet etter dårlig salg og uenighet mellom forlaget og skaperne. Yann/Conrad skapte senere serien Cotton Kid, som var tydelig inspirert av arbeidet de gjorde med Kid Lucky. I Norge kom det første albumet ut som Lucky Kid album 1 i 1995, mens Oklahoma Jim kom i 1999 som Lucky Luke album 65.

Alle tre albumene består i hovedsak av en-sidere der Lucky Kid og vennene hans kommer ut for humoristiske småhistorier. Det første albumet begynner med en seks siders historie om hvordan et spedbarn blir funnet som eneste overlevende etter et angrep på en nybyggervogn, og ender opp med å bli oppdratt av bareieren Martha. Han får navnet Luke etter St. Lukes dag, og får kallenavnet Lucky siden han alltid er så heldig. Album to begynner også med en seks siders historie, denne gang om hvordan en voksen Lucky Luke møter igjen barndomsbøllen Billy Bad. Så får vi bakhistorien om hvorfor Billy Bad vil hevne seg. Og det tredje albumet avsluttes med en historie på fem sider om en voksen Lucky Luke som drømmer om at han treffer julenissen som barn.

Alle enkeltsidene kommer med et Visste du det? under, mer eller mindre relatert til historien.

Disse historiene fungerer nok best i små doser, og er neppe ment for å konsumeres i en stor dose som de blir utgitt som. En god do-bok. Med ikke så veldig dype vitser.