Grandville av Bryan Talbot

Hvis du er på utkikk etter en tegneserie i skillepunktet mellom Det suser i sivet og John Wick, så er Grandville tegneserien for deg. Inspirasjonskildene Talbot oppgir til boken, er de franske illustratørene Jean Ignace Isidore Gérard, som jobber under pseudonymet J. J. Grandville, og Albert Robina, samt Arthur Conan Doyle, Rupert Bjørn, og Quentin Tarantino.

Grandville av Bryan Talbot

Grandville av Bryan Talbot

Grandville er en stempunk-thriller som foregår i Storbritannia og Frankrike 200 år etter at Storbritannia tapte Napoleonskrigen. Som resten av Europa ble Storbritannia invadert av franske styrker, og kongefamilien ble henrettet. 23 år før denne historien løsrev endelig Storbritannia seg etter en kampanje med sivil ulydighet og bombing fra anarkister, og dannet Den Britiske Sosialistiske Republikk, som blir beskrevet som et lite og uviktig land, koblet til det Franske Imperiet med en jernbanebro over Den engelske kanal. Selv om dette årsmessig foregår i 2014, er samfunnet fortsatt som det var på vår begynnelse av 1900-tallet, med en liten damppunk-tvist.

Og så burde det muligens nevnes at det er dyr, og ikke mennesker, som hersker over verden.

Historien begynner med mordet på den britiske diplomaten Leigh-Otter, som etter en dramatisk flukt fra Grandville (som Paris nå heter), blir drept i sitt eget hjem. Det lokale politiet, som snakker den lokale dialekten engelsk, tror det er selvmord, men Detective Inspector LeBrock fra Scotland Yard ser straks at selvmordet er iscenesatt. Sammen med sin kollega Ratzi, drar han til Grandville for å finne ut hvorfor noen ville drepe Leigh-Otter. Og der kommer de over et komplett som favner mer enn bare ett diplomatmord.

Grandville er en litt merkelig leseropplevelse. Måten ansiktene til dyrefigurene er tegnet på, er som hentet ut av en barnebok. Det jeg først tenkte på når jeg så LeBrock, var Grevling fra Flukten fra Dyreskogen. Når LeBrock og Ratzi først blir introdusert, tenkte jeg også at det kom til å bli snakk om en historie med voldelige skurker som kjemper mot en Sherlock Holmes-lignende helt som bare bruker vold når det er høyst nødvendig. Men det viser seg at den jernpumpende LeBrock er den mest voldelige av de alle, og det blir brukt mye rød tusj til fargeleggingen, for å beskrive det litt dannet.

Side 26 og 27 fra Grandville, der LeBrock får sitt første møte med sine motstandere

Side 26 og 27 fra Grandville, der LeBrock får sitt første møte med sine motstandere

Plottet i historien blir sakte låst opp etterhvert som LeBrock banker seg gjennom Paris. For den litt drevne fan av spenningsbøker og -filmer er det kanskje ikke den mest overraskende konklusjonen til historien, men jeg velger å se på dette som en eneste stor hyllest til sjangeren.

Noen feilsteg finnes her og der, jeg mener blant annet at LeBrock kunne vært mye mer nyansert, men alt i alt en veldig god og spennende historie som lukker alle bokser historien åpner underveis. Og rent visuelt er den veldig god og stilen som er valgt er veldig godt gjennomført. Jeg kommer nok til å skaffe meg de andre bøkene i serien også.

Talbot har kommet med foreløpig tre oppfølgere til Grandville. I 2010 kom Grandville Mon Amour, der LeBrock jakter på en seriemorder. I 2012 kom Grandville Bête Noire, er lukket rom-mysterium i det franske kunstmiljøet. Grandville Nöel kom i 2014, og handler om en fosvunnen pike og en hemmelig kult. I 2017 kommer den femte boken, Grandville Force Majeure.

Reklamepostkort for Grandville Force Majeure

Reklamepostkort for Grandville Force Majeure

Faktaboks